Bruktbilselgerens beste råd: Still krav til forhandleren!

19.12.2019

80 000 km er faktisk to ganger rundt jorden. For hver kilometer en bil har lagt bak seg, øker risikoen for at noe feiler den, og desto viktigere er det for deg som kjøper at bilen er grundig gjennomgått. 

Trond Sjøholt, salgsleder for bruktbil hos Melhus Bil Trondheim AS har sett det meste og anbefaler alle som skal kjøpe bruktbil å sikre seg mest mulig informasjon om bilens tilstand og historikk. 

Den erfarne bilselgeren deler gjerne sine beste tips til hva du bør etterspørre og se etter, for å sikre at du gjør et godt bruktbilkjøp. Hans første tips, er å stille krav til slike som han.

  • Still krav til forhandleren! Det er stor forskjell på hvor grundig bilene gjennomgås og hvor detaljert informasjon om bilens tilstand du som kjøper får presentert. Aller viktigst er det derfor å velge en aktør som kan vise til en tilstandsrapport, sier Sjøholt bestemt.


     

Tilstandsrapporten - et resultat av en grundig gjennomgang

Bilselgeren forteller videre at en slik tilstandsrapport slett ikke er noe alle bruktbilselgere kan fremvise, til tross for at det burde vært det. Denne rapporten er nemlig ditt bevis på at bilen har vært grundig gjennomgått.

  • En slik gjennomgang av bilens historikk og tilstand, omfatter blant annet kontroll av motor, drivverk, styring og understell. I tillegg inneholder tilstandsrapporten informasjon om eventuelle heftelser på bilen og tilgjengelig service- og eierhistorikk, opplyser Sjøholt.

Flust av «feller» - spesielt på privatmarkedet

Bilkjøp er en stor investering og langt ifra noe man gjør hver dag. De færreste av oss er såpass bilkyndige at vi har oversikt over alt man bør vite om en bil før man bestemmer seg for å kjøpe den. Sjøholt kan bekrefte at det, spesielt ved kjøp av bruktbil på privatmarkedet, er en hel del fallgruver man skal passe seg for.

  • Dersom du skal kjøpe bruktbil av en privatperson, bør du være årvåken. Først og fremst kan det være svært vanskelig å vite om prisen som er satt, er rettferdig. Selv om bilen tilsynelatende ser både ren, pen og velholdt ut – kan det være mange skjulte feil og mangler på den.

Sjøholt forteller videre om tilfeller hvor folk i god tro har kjøpt biler som har vist seg å være stjålet eller som har heftelser ved seg. Enkelte har til og med opplevd at bilen de nettopp har kjøpt, plutselig har forsvunnet. Å sørge for å få med alle bilens nøkler, er nemlig et annet viktig råd fra Sjøholt.

Tenk over potensielle fremtidige kostnader

Bilselgeren er opptatt av å presisere at det som ved første øyekast kan virke som et kupp, dessverre ofte blir dyrt i lengden. Uten en grundig tilstandsrapport, er det nærmest umulig å si noe om forventede fremtidige kostnader.

  • Registerreim er en typisk «bruktbilfelle». Hvor ofte den skal skiftes, varierer fra modell til modell. Dersom serviceprogrammet er fulgt til punkt og prikke, kan man være trygg på at registerreimen er skiftet til riktig tid. Hvis ikke, risikerer du en «uforutsett» utgift på 8.000-12.000 i nærmeste fremtid. Ellers er det verdt å tenke på at kun en forhandler kan bekrefte og garantere at kilometerstand er korrekt og at bilen ikke er trimmet eller på annen måte modifisert, noe som påvirker bilens verdi og garanti, opplyser Sjøholt.

En annen «felle» man bør unngå, er å kjøpe en bil av en annen årsmodell enn oppgitt. Ifølge Sjøholt, oppgis året bilen ble registrert i enkelte tilfeller som bilens årsmodell, noe som ikke alltid stemmer. En slik feilopplysning kan ende opp med å koste deg noen tusenlapper.

  • Den dagen du skal selge bilen videre, vil årsmodell være av betydning for bilens verdi. Ett år eldre bil, kan redusere prisen betydelig, sier Sjøholt.

Vesentlig dårligere reklamasjonsrett ved kjøp av bil fra privatperson

Det er kanskje nærliggende å tenke at man jo som forbruker har en del rettigheter og at man dermed vil få hjelp til å komme seg opp av eventuelle fallgruver. Skal vi tro Sjøholt og forbrukerrådet, er det dessverre ikke så enkelt.

  • Det er en vesentlig forskjell i hvilke rettigheter du som bruktbilkjøper har når du handler av en forhandler fremfor en privatperson, konstaterer Sjøholt.

Bilselgeren forteller videre at reklamasjonsretten ved kjøp av bil fra en profesjonell aktør er hele fem år, mens du ved kjøp av bil på privatmarkedet har reklamasjonsrett i kun to år. Dessuten stilles det mye strengere krav til forhandlere enn privatpersoner når det kommer til å vite hva man selger. Med andre ord: det er enklere å vinne frem med en klage mot bilforhandleren enn naboen.

Følg dette ene rådet - eliminer mesteparten av risikoen

I løpet av samtalen med Sjøholt blir det altså tydelig at du ved å tenke på én ting, kan sikre deg mot de fleste fallgruver forbundet med bruktbilkjøp: Still krav til forhandleren og sikre deg en komplett tilstandsrapport.

Etter å ha gjentatt sin formaning, avslutter – som seg hør og bør – bilselgeren samtalen med følgende spørsmål:

  • Er du på jakt etter ny bil?

Dersom svaret er ja, understreker Sjøholt at du er hjertelig velkommen til Melhus Bil Trondheim AS for en trivelig bilprat og en trygg bruktbilhandel!

Kontakt oss

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementerAnmeldelser