Slik opprettholder du bilens verdi

19.12.2019

Unngå verditap på bilen

Bil er ytterst sjelden en god investering rent økonomisk. Like fullt er det for de aller fleste en høyst nødvendig investering. 

Heldigvis er det noen grep du kan gjøre for å hindre at bilen synker unødig mye i verdi. 


 • Struktur og planlegging er viktig, konstaterer Trond Sjøholt, salgsleder for bruktbil hos Melhus Bil Trondheim AS.

Den erfarne bilselgeren vet mer enn de fleste om verdiutvikling på brukte biler, og han deler gjerne sine beste råd for hva du kan gjøre for at verdien på din bil holder seg så høy som mulig. Å legge en plan er altså første bud.


Følg produsentens anbefalinger for service

Det første du skal putte inn i planen din, er tidspunkter for når service skal gjennomføres.

 • Sørg for å følge fabrikkens anbefalinger for gjennomføring av service på bilen. Serviceløpet er lagt opp med hensyn på når ting skal skiftes, og vi som merkeforhandler følger klare instrukser for hvordan en service skal gjennomføres, sier Sjøholt.
 • Sett deg god inn i kravene til produsenten både på tidspunkt og eventuell km slik at du ikke får avkortning på garantien som fabrikanten gir.

Å levere bilen til et merkeverksted for service, er altså en fordel, ifølge Sjøholt. Instruksene merkeverkstedet følger, inkluderer blant annet informasjon om når ulike deler optimalt bør skiftes.

 • I serviceprogrammet kan det for eksempel stå at dieselpartikkelfilteret skal skiftes etter kjørte 60 000 km. Dessverre er det ikke alltid at andre verksteder følger disse instruksjonene, fordi de ønsker å kutte kostnader der de kan. I verste fall kan de sparte hundrelappene koste deg opptil 30 000 dersom dieselpumpen senere havarerer, advarer Sjøholt.


Merkeverksted gir trygghet, og bedre innbyttepris

Noen ganger avdekker produsenten feil på en bilmodell. Da får alle merkeforhandlere beskjed om å utbedre denne feilen på sine kunders biler.

 • I slike tilfeller sender bilprodusenten beskjed til oss merkeverksteder om for eksempel å bytte en del på alle bilene som kommer inn på service, for å unngå følgeskader. Bytting eller utbedring av bildeler i slike tilfeller er naturligvis gratis, sier Sjøholt.

Ved å følge bilens serviceplan og gjennomføre servicene hos et merkeverksted, kan du altså føle deg trygg på at bilen blir ivaretatt på best mulig vis, i henhold til produsentens anbefalinger. Dessuten stiller du mye sterkere i eventuelle reklamasjonssaker.

 • Dersom det oppstår feil på bilen din, styrkes saken din om du kan vise til å ha fulgt serviceprogrammet og gjennomført alle servicer hos godkjente merkeverksteder, opplyser Sjøholt.

Det samme gjelder ved innbytte:

 • Vi kan gi deg en mye bedre innbyttepris på bilen din dersom du har dokumentasjon på at bilen har fulgt produsentens anbefalinger når det gjelder servicer og gjennomført disse hos et merkeverksted, sier Sjøholt.


Riktig bilpleie er avgjørende for bilens verdi

Du kan altså overlate store deler av vedlikeholdsjobben til merkeverkstedet. Men, det er også en del du selv kan gjøre for å sørge for å holde bilen i best mulig stand.

 • Vask og plei bilen, innleder Sjøholt!

Han utdyper:

 • Her til lands har vi et av verdens verste miljø for biler. Lange, kalde vintre, mye nedbør og bruk av salt langs veiene sliter på bilene. Spesielt saltet er ekstremt penetrerende, og går inn i hele understellet.

For å unngå at bilen slites mer enn nødvendig, anbefaler altså bilselgeren at du vasker bilen din jevnlig. Spesielt på vinteren krever bilen flittig en grundig vask. I tillegg er det spesielt ett grep Sjøholt mener du bør ta:

 • Invester i en Tectyl-behandling på bilen din. Denne behandlingen beskytter understellet mot rust som følge av saltsprut, informerer Sjøholt.

Med en Tectyl-behandling og jevnlig og grundig rengjøring av bilen, spesielt gjennom vinterhalvåret, er altså mye gjort. Likevel ønsker Sjøholt at du skal legge til noen få punkter til i vedlikeholdsplanen til bilen din. Han ramser opp:

 • Poler eller voks lakken minimum én gang årlig
 • Syrevask felgene dine jevnlig
 • Bruk asfaltfjerner til å fjerne asfalt rundt siden av bilen ved behov

Dersom du føler deg litt overveldet, er det greit å vite at Sjøholt og hans kolleger og Melhus Bil Trondheim AS også kan ta hånd om bilpleiejobben for deg.

 • Vi tilbyr både Tectyl-behandling, polering eller voksing, syrevask av felger og fjerning av asfalt, smiler Sjøholt.

Konklusjonen er altså at det er nokså mye du selv kan gjøre for å sørge for at bilen din taper seg minst mulig i verdi. Følger du Sjøholts råd og utformer en enkel plan for service, rengjøring og vedlikehold av bilen din, kan du være trygg på at innbytte- eller salgsprisen på bilen din ikke behøver å bli lavere enn nødvendig den dagen du bestemmer deg for å bytte den ut.

Sjøholt avslutter med å presisere at du hos Melhus Bil Trondheim AS når som helst kan stikke innom for å få hjelp til å utforme en service- og vedlikeholdsplan for bilen din, eller for en verdivurdering av den.

Kontakt oss

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementerAnmeldelser