Ford-teknologi skal motvirke at barn blir etterlatt i varme biler

22.06.2021

Hvert eneste år får barn eller kjæledyr heteslag etter at føreren av bilen har etterlatt dem inni en bil som hurtig har blitt varmet opp innvendig av solen.

Nå har Ford utviklet en ny teknologi, «Rear Occupant Alert» som minner føreren av bilen på å sjekke baksetene når bakdørene har blitt åpnet ved kjøreturens start.

  • Ifølge interesseorganisasjonen KidsandCars.org blir et barn overopphetet 3 til 5 ganger raskere enn en voksen. Heteslag hos barn i bil har ifølge den samme organisasjonen de siste årene i gjennomsnitt ført til 39 årlige dødsfall i USA. Selv om det er mindre vanlig, er det også i Europa rapportert om denne type dødsfall.
  • Høye temperaturer kan også være farlig for kjæledyr som blir etterlatt i bilen. Bare mellom 2009 og 2018 fikk den britiske dyrevernorganisasjonen RSPCA melding om mer enn 64000 dyr som hadde blitt overopphetet i England og Wales. Ifølge australske RSCPA kan en hund dø i en varm bil etter bare seks minutter.


– Vi har alle fått med oss de grusomme konsekvensene et øyeblikks glemsomhet kan få. Med «Rear Occupant Alert» får sjåføren en påminnelse om å huske det de ofte tror de aldri glemmer, å sjekke at de ikke har etterlatt et barn eller et kjæledyr i baksete, sier Joerg Beyer, executive director, Engineering i Ford Europa.

Påminnelse om å sjekke baksete

Hvis en bakdør på bilen ble åpnet ved reisens start, så varsler systemet sjåføren med en visuell påminnelse på bilens skjerm når bilen har stoppet og tenningen er skrudd av.

I Europa finnes teknologien på EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, S-MAX, Transit og Tourneo Connect. Det er også tilgjengelig på den nye helelektriske SUV-en Mustang Mach-E. Den tilbyr også et smart panoramatak. Her er det brukt et spesielt belegg på glasset. Dette gjør at det er kaldere i kupeen om sommeren og varmere om vinteren.

Isskulpturvideo visere risikoen

For ytterligere å sette fokus på hvor viktig det er å ikke etterlate barn eller kjæledyr i varme biler i sommer, har Ford fått lagd to isskulpturer, en av et barn og en av en hund, og plassert de inni en bil i deres «værfabrikk» i Køln i Tyskland. Den utvendige temperaturen ble så skrudd opp til 35 grader. I løpet av 19 minutter var temperaturen inni bilen 50 grader. Isskulpturene startet å smelte med engang.

Testene ved værfabrikken, hvor Ford til daglig tester sine modeller under en rekke forskjellige værforhold, viser hvordan drivhuseffekten kan virke i en bil. Kortbølgestråler kommer inn gjennom vinduene og blir reflektert av seter og dashbord og varmer opp kupeen. 

Se videoen her:

Kontakt oss

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer